Legislativul a reconfirmat astăzi votul pentru proiectul de lege privind modificarea Codului audiovizualului, prin care se propune un mecanism de asigurare a securității informaționale, respins recent de şeful statului Igor Dodon.

Pentru menţinerea votului au optat 61 de deputaţi.

Proiectul de modificare a  Codului Audiovizualului vine să securizeze spațiului informațional al Republicii Moldova, prin limitarea difuzării și retransmisiei pe teritoriul țării a emisiunilor informațional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Prevederile proiectului nu se vor extinde și asupra emisiunilor de divertisment, filmelor și desenelor animate, notează Moldpres.

Modificările operate în cod au drept obiectiv lupta cu propaganda și manipularea din exteriorul țării. În urma modificărilor legislative, în Codul audiovizualului va fi introdusă noțiunea de “securitate informațională” ce va implica un ansamblu de măsuri menite să protejeze cetățenii Republicii Moldova de dezinformarea și manipularea parvenită din afara țării. Încălcarea noilor prevederi de către radiodifuzori va fi sancționată cu amendă de până la 70 mii de lei.

La 20 decembrie curent, președintele Igor Dodon a anunţat că a restituit Parlamentului proiectul de modificare a Codului Audiovizualului pe motiv că este “antidemocratic, îndreptat spre limitarea libertății de exprimare și a pluralismului de opinii”.