Potrivit sondajului realizat de Intellect Group, actuala președinte, Maia Sandu, rămâne un lider notabil din punct de vedere al încrederii – fiecare al cincilea respondent consideră că ea poate schimba situația din țară (20,8%). Acest rezultat este cu 7 -8 % mai mic decât în februarie.
Lider în anti-rating la fel este Maia Sandu, a cărui anti-rating este aproape de două ori mai mare decât încrederea (37%).
Pe locul doi se află politicianul de opoziție sub sancțiuni, Ilan Șor (11,4%), cu aproximativ 10% în spatele rivalului său Sandu. În ultima perioadă se poziționează ca cel mai activ politician și a devenit o alternativă reală a lui Igor Dodon, care a fost pasiv în ultimul an.
Igor Dodon ocupă locul trei (9,4%), deși în 2022 era chiar puțin mai sus decât președintele (24% față de 22% pentru Sandu).
Voronin, Chicu și Ceban sunt estimați în marja de eroare – aproximativ 3%.
Interesantă este proporția mare a celor care nu știu cu cine să-și conecteze speranțele de îmbunătățire, precum și a celor care sunt siguri că astăzi nu există astfel de politicieni – aproape 40% în total! Aparent, continuăm să vedem cererea de noi lideri politici și noi propuneri politice.
Sondajul a fost realizat în perioada 15-19 iunie 2023. Numărul total de respondenți este de 1056 de persoane cu drept de vot. Sondajul a fost realizat în 83 de localități din 18 raioane, 6 municipii și autonomia Găgăuză.