Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru mâine Cod Galben de condiţii complicate ale vremii.

Conform meteorologilor, luni, 19 noiembrie, se prevăd precipitații puternice (7-15 l/m2), predominant sub formă de zăpadă și lapoviță. De asemenea,  se vor forma depuneri de lapoviță, izolat polei, pe drumuri ghețuș și troiene de zăpadă, scrie Moldpres

În acest context, salvatorii atenţionează populaţia să ţină cont de avertizările meteo şi să nu meargă la drumuri lungi, dacă nu există necesitate. În caz că aceste călătorii sunt indispensabile, hainele îmbrăcate trebuie să fie corespunzătoare cu temperatura de afară, iar mesele sunt obligatorii pentru asigurarea corpului cu energie. Totodată, conducătorii auto sunt îndemnaţi să-și echipeze mijloacele de transport corespunzător cu pneuri de iarnă, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip, rezerve de apă şi alimente.

Specialiștii recomandă ca persoanele care aleg să meargă la drum lung să țină bateria telefonului încărcată, iar în caz de situații de risc să telefoneze de urgență la Serviciul 112. De asemenea, oamenii sunt rugați să evite deplasarea pe porțiuni unde atârnă crengi și cabluri electrice pentru a evita traumatismele.

În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.