În ultimii ani, exporturile de miere de albini produsă de apicultorii din Republica Moldova au crescut de zece ori și au ajuns la 14 milioane de dolari anual. Cea mai mare parte a mierii exportate ajunge în Uniunea Europeană.

Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, mierea de albini niciodată nu a fost un produs de export al Moldovei, însă situația s-a schimbat odată cu liberalizarea comerțului cu UE și suportul din partea Guvernului SUA pentru apicultorilor noștri. Ioniță susține că Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, suportul Guvernului SUA prin proiectul Agricultură Performantă și entuziasmul apicultorilor moldoveni au fost cele trei ingrediente necesare pentru apariția unei noi ramuri de export în Moldova: mierea de albini, scrie Moldpres.

Aproape tot volumul de miere exportată ajunge în UE, iar primele cinci țări asigură 75% din exporturile țării noastre. România, Italia și Franța consumă 2/3 din mierea moldovenească destinată exporturilor, a scris Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Expertul afirmă că majorarea volumelor de export, dar și prețul mierii, poate fi asigurată în următorii ani, prin trecerea la producerea și certificarea mierii ecologice. Cu suportul Programului SUA Agricultură Performantă, primele certificate apicultorii noștri le vor avea deja în vara acestui an, ceea ce înseamnă că ar putea exista perspectiva de dublare a exporturilor în următorii 2-3 ani.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, apicultorii moldoveni au produs în anul 2018 aproximativ 5000 tone de miere de albine.