Medicii din Moldova îi cer Guvernului PAS să continue creșterile salariale demarate odată cu începutul pandemiei, indexarea anuală a lefurilor, în funcție de inflație, dar și recunoașterea COVID-19 drept boală profesională. Revindecările au fost înaintate de către Consiliul Republican al Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova (FSSM), după o analiză amplă a evoluției situației pandemice din regiune și impactul acesteia asupra sistemului de sănătate din țară, dar și conștientizând noua provocare cu care se confruntă Republica Moldova, determinată de conflictul din Ucraina.

Cu referire la salarizarea lucrătorilor din instituțiile medicale bugetare, Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova insistă pe majorarea salariilor angajaților din sistemul de sănătate să se realizeze prin majorarea efectivă a salariului de bază și nu prin introducerea sau majorarea unor sporuri la salariu de bază. Majorarea clasei de salarizare pentru cercetătorii științifici din domeniul medicinei; Stabilirea clasei de salarizare pentru medicii rezidenți antrenați în supravegherea de stat a sănătății publice și/sau în acordarea asistenței medicale la nivelul funcției de „Medic (de toate specialitățile), în instituții de categoria: nivel republican”, fără vechime. Aceasta ar stimula medicii rezidenți din instituțiile medicale bugetare, astfel încât salariul de funcție ar fi aproape de nivelul stabilit la momentul actual pentru medicii rezidenți care activează în instituțiile medicale încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, care actualmente au un salariu de funcție în mărime de 9150 de lei, comparativ cu salariul în cuantum de 6860 de lei prevăzut pentru medicii rezidenți care activează în unitățile medicale bugetare.

FSSM mai cere revizuirea mărimii suplimentului pentru munca de noapte și a criteriilor de stabilire a acestui supliment; reglementarea plății muncii pentru mobilizarea la domiciliu a cadrelor medicale; includerea plății premiului anual pentru rezultatele activității în anul de gestiune, similar cu prevederea din sistemul de salarizare pentru sectorul bugetar.

Totodată, sindicaliștii au cerut promovarea monitorizării în cadrul instituțiilor medicale a fenomenului „epuizării profesionale (burnout)” întru protejarea salariaților.

O altă revendicare a medicilor se referă la ajustarea cadrului normativ privind funcționarea sistemului public de pensii, astfel încât perioada de internatură, secundariat clinic și rezidențiat – perioadă în care persoanele vizate au achitat contribuții de asigurări sociale – să se includă în calculul stagiului contributiv de cotizare necesar pentru a stabili dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă.