Candidatura lui Ion Lazarenco, sportivul care a traversat înot, din prima încercare, cele 7 strâmtori,  a fost acceptată în concursul pentru Premiul Nobel. Actele au fost depuse de premierul Pavel Filip, înregistrarea fiind realizată cu succes.

În perioada următoare, Ion Lazarenco va fi promovat pe plan internațional prin numeroase activități, care vor contribui la informarea societății despre realizările sale și mesajele de pace și unitate promovate prin înot. Astfel, sportivul va deveni ambasadorul Republicii Moldova în promovarea păcii și va participa la o serie de evenimente în cadrul organizațiilor internaționale și ambasadelor țării noastre de peste hotare.

Ion Lazarenco a fost declarat trei ani consecutiv „Cel mai bun înotător al Irlandei”, devenind și prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercare  cele șapte strâmtori. În același timp, deși este stabilit în Irlanda, sportivul înoată în calitate de cetățean al Republicii Moldova și atrage atenția comunității asupra conflictului transnistrean. Primul său proiect a fost „Înotul de Pace de pe Nistru”, la o distanță de  240 km, parcursă în 8 zile, în scop caritabil. Un alt proiect realizat cu mesaj de pace și prietenie este proiectul „Nistru unește Moldova”.

Laureații Premiul Nobel vor fi anunțați în luna decembrie a anului curent.