Președintele din Ucraina, Vladimir Zelenski, a cheltuit 156 de milioae de hrivne pentru campania sa electorală (aproape 6 milioane de dolari). Jumătate din această sumă a provenit de la persoane apropiate fostului președinte Victor Ianukovici. Potrivit inforesist.info, cei mai mari donatori ai lui Zelenski au fost sociologul Igor Dementiev și omul de afaceri Adrei Savcenko, ambii legați de fiul președintelui condamnat pentru trădare de țară.

Sursa citată precizează că Dementiev a lucrat pentru familia fostului președinte, iar Svcenko este și acum în relații de afaceri cu Ianukovici junior.

În 2012, Igor Dementiev l-a ajutat pe Serghei Arbuzov să devină prim-vicepremier în guvernul lui Nicolai Azarov. Până atunci, Arbuzov a fost guvernator al Băncii Centrale de la Kiev.

În toamna anului 2014, Dementiev a devenit prim-adjunct al unei bănci care aparținrea lui Alexandr Ianukovici, fiul președintelui de atunci al Ucrainei. Președinte al instituției financiare era mama fostului guvernator al băncii naționale a Ucrainei, Valentina Arbuzova. În 2015, banca a fost lichidată.
La rândul său, Andrei Savcenko deține, împreună cu Alexandr Ianukovici, o întreprindere de deservire și reparație a automobilelor.
În 2014, acesta a votat pentru desfășurarea ”referendumului” de anexare a peninsulei Crimeea de către Rusia și este suspectat de trădare de Patrie.
Между тем Андрей Савченко перечислил на кампанию Зеленского 1,5 миллиона гривен. Сам Савченко родом из России, получил украинское гражданство в 2002 году. Весте с Александром Януковичем он владеет предприятием по обслуживанию и ремонту автомобилей МЧП «Десна — Н».
Reprezentanți din stafful lui Zelenski au declarat că banii au fost primiți de către contabilitate, care nu avea posibilitatea să verifice fiecare donator.