Un număr de 45 de copii și cinci profesori însoțitori din Republica Moldova (regiunea transnistreană) se vor odihni în România în cadrul Programului de tabere de vară ”ARC 2019”. Aceștia au plecat luni, 1 iulie, spre Centrul de agrement „Oglinzi”, din județul Neamț, România, transmite MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că „taberele de vară oferite și anul acesta de Guvernul României reprezintă o excelentă oportunitate pentru elevii și studenții din Republica Moldova de a intra în contact nemijlocit cu realitățile românești, cu istoria, cultura și civilizația noastră, precum și să interacționeze cu cei de vârsta lor, români de pretutindeni, cu care împărtășesc aceleași preocupări și împart vise comune pentru viitor”.

„Mă bucură faptul că și anul acesta, oferta Guvernului României este la fel de bogată ca și în anul trecut și, mai mult, pe lângă locurile de odihnă deja tradiționale de la Taberele de Vară de la Oglinzi și Sulina, s-au adăugat alte două zone absolut superbe din județele Hunedoara și Gorj. Este totodată semnificativ faptul că debutăm acest program cu elevi de la liceele cu predare în limba română din Râbnița, Tighina, Grigoriopol, Tiraspol și Dubăsari”, a specificat Ambasadorul.

Taberele de vară „ARC” sunt organizate anual de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului din România. Acțiunile desfășurate în cadrul acestui program se axează pe activități educative, culturale și sportive, prelegeri având ca temă istoria și civilizația românească, cursuri de limba română, concursuri de cultură generală, proiecții de filme etc. De asemenea, pe durata participării vor fi organizate excursii și drumeții la obiective culturale și turistice din zonă.

Ajuns la cea de-a unsprezecea ediție consecutivă, programul se adresează etnicilor români din afara granițelor României.