O expoziție de fotografii sub genericul „Bucureşti: un portret Novecento” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 44 de fotografii și prezintă o călătorie prin Bucureștiul secolului XX, care dorește să arate evoluția urbană și arhitecturală a orașului.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul municipiului București în parteneriat cu instituția gazdă.

În debutul manifestării, directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, doctorul habilitat în istorie Eugen Sava, a menționat că este o expoziție inedită, care ajunge pentru prima oară la Chișinău, la inițiativa Muzeului municipiului București. ”Pe această cale, vreau să mulțumesc colegilor de la Muzeul municipiului București și personal managerului instituției, Adrian Majuru, pentru această expoziție extraordinară, precum și colegilor mei de la Chișinău pentru eforturile depuse în organizarea evenimentului dat. Sperăm că vom avea o colaborare fructuoasă în viitor”, a mai spus Eugen Sava.

La rândul său, directorul Muzeului municipiului București, Adrian Majuru, a afirmat că Bucureștiul este un oraș pe care și-a dorit să-l cunoaștem și noi.

”Este un oraș dinamic, dar este și un oraș cu probleme, cum sunt toate marile metropole. Noi ne-am dorit însă foarte mult să vedem ce avem împreună, care sunt problemele noastre, ce lucruri s-au schimbat, ce este similar în viața noastră, dar și ceea ce este particular deopotrivă și ne ajută în această extraordinară diversitate de vieți trăite să ne cunoaștem mai bine. Este un studiu de caz, de aceea ne-am oprit la secolul XX – este cel mai dinamic în schimbări, nu numai în privința arhitecturii sau urbanismului, dar și în ceea ce privește viața oamenilor. În această perioadă, s-au întâmplat foarte multe lucruri, s-au schimbat stări de spirit și atunci trebuie să ne adaptăm. Sunt aici imagini care datează din 1900 și se opresc în 1989. Și din ceea ce am observat eu aici, există același pericol din istoria recentă și pentru orașul Chișinău. Sunt lucruri particulare pe care noi la București nu le avem, sunt și o serie de clădiri minunate într-o arhitectură pe care cândva un imperiu a gândit-o pentru a uniformiza o stare de spirit”, a subliniat oaspetele român.

Adrian Majuru și-a invitat colegii din capitala R. Moldova să vină cu o expoziție la București, deoarece Chișinăul nu este încă bine cunoscut în capitala României.

Sursa: Moldpres