Aproximativ 81382 de moldoveni s-au îmbolnăvit anul trecut de cancer, cu 3633 de cazuri mai mult decât în anul precedent.

Şeful Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Olesea Croitor, a precizat că maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate, scrie Moldpres.

Conform sursei citate, în perioada anilor 2012 – 2016, în R. Moldova s-a atestat o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer, de la 163,2 cazuri în 2012, la 173,5 cazuri de decese la 100 mii locuitori în 2016. Evaluarea mortalității prin cancer, în funcție de sex, denotă faptul că în rândul bărbaţilor nivelul de mortalitate este de 1,5 ori mai mare decât în rândul femeilor.

Pentru a spori nivelul de conștientizare a populației privind prevenirea, depistarea și tratamentul diferitor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de col uterin, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova organizează, în perioada 27 ianuarie – 4 martie 2019, un „lunar de profilaxie a cancerului”. În acest context, vor fi organizate mai multe evenimente atât în capitală, cât şi la centrele medicilor de familie din ţară.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul este a doua cauză de deces la nivel global, fiind o boală care îi afectează pe toți indiferent de vârstă şi categorie socială. În anul 2018, cancerul a fost responsabil de peste 9,6 milioane de decese la nivel global. În următorii zece ani, se estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 14 milioane pe an.