Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit astăzi consiliile electorale de circumscripţie de nivelul doi pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale noi din 20 mai în municipiile Chișinău și Bălţi.

Conform Codului electoral, în decurs de trei zile, consiliile de circumscripție urmează să-şi aleagă din rândul membrilor, prin vot secret, preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul, respectând echilibrul de gen. Totodată, consiliile urmează să facă publică informaţia privind locul, data şi ora primirii documentelor pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de primar, cu 24 de ore până la începerea recepționării documentelor de la candidații electorali, scrie Moldpres.

Tot astăzi, CEC a stabilit plafonul mijloacelor financiare, ce pot fi transferate pe contul ”Fond electoral” al concurentului electoral la alegerile locale noi. Acesta a fost calculat separat pentru fiecare localitate, pornind de la coeficientul de 28,49 lei pentru un alegător. Astfel plafonul pentru mun. Chișinău este de peste 18 mln lei; mun. Bălţi – 3 mln lei; comuna Leuşeni, raionul Hânceşti – 52 mii lei; satul Nemţeni, raionul Hânceşti – 42 mii lei; comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei – 93 mii lei; comuna Voloviţa, raionul Soroca – 46 mii lei și comuna Pârliţa, raionul Ungheni – 124 mii de lei.

La stabilirea coeficientului s-a luat în calcul salariul mediu pe economie pentru anul precedent, mărimea coeficientului fiind 0,5% din salariul mediu – peste 5600 de lei, astfel mărimea coeficientului calculat este de 28,49 lei.