Angajatorul care intenționează să efectueze concedieri colective este obligat să informeze salariații și Agenția pentru ocuparea forței de muncă cu cel puțin 30 de zile înainte de declanşarea  procedurilor de eliberare, potrivit unor modificări legislative aprobate astăzi de către Guvern.

Conform documentului, angajatorul care intenționează să efectueze concedieri colective are obligația de a iniția consultări cu reprezentanții salariaților privind  posibilitățile de a evita concedierile colective sau de a reduce numărul salariaților afectați. La fel, se vor discuta posibilitățile de a atenua consecințele concedierilor prin recurgerea la măsuri sociale de suport, cum ar fi redistribuirea sau recalificarea salariaților concediați, transmite Moldpres.

De asemenea, angajatorul va informa în scris reprezentanții salariaților cu privire la: motivele concedierilor, numărul și categoriile de salariați vizați, perioada în cursul căreia vor avea loc concedierile preconizate, criteriile de selectare a salariaților care urmează a fi concediați și metoda de calcul al indemnizațiilor.

Totodată, organul sindical sau reprezentanții salariaților vor acorda suportul necesar angajatorului și salariaților privind realizarea procedurilor ce țin de concedierile colective și posibila reangajare.

Documentul mai stipulează că Agenția pentru ocuparea forței de muncă va utiliza perioada premergătoare concedierilor pentru a acorda asistență în vederea încadrării în câmpul muncii a salariaților ce urmează a fi concediați, prezentându-le oportunitățile de angajare și recalificare.

Modificările legislative urmează a fi remise în Parlament pentru adoptare.