În urma reformei salarizării în sectorul public, salariul mediu al cadrelor didactice în Moldova va creşte până la 6,5 mii lei sau cu 71% faţă de anul 2015. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Nu vreau ca cineva să creadă că acestea sunt cifre triumfătoare, deoarece 71% sună bine, însă acestea sunt cifre goale, obţinute în urma unei analize efectuate împreună cu colegii de la Ministerul Finanţelor”, a spus ea.

Ministrul a subliniat că salariile vor creşte în funcţie de gradul didactic şi de vechimea în muncă.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul III al anului 2018, salariul mediu în sistemul de învăţământ bugetar era de 4,9 mii lei.

Între timp, în mediul didactic, iniţiativa este percepută ambiguu, mai ales în şcolile cu autonomie financiară. Ministerul obligă conducerea acestora să majoreze salariile cadrelor didactice din bugetul şcolii, dar în acest caz nu vor fi suficienţi bani pentru alte necesităţi stringente, cum ar fi reparaţii, încălzire, echipament, deoarece autorităţile nu oferă alocări suplimentare.

Sursa: Infotag