Diplomația rusă îl acuză în mod repetat pe Ambasadorul SUA la Chișinău, Derek Hogan, de faptul că ar fi ”intervenit în mod decisiv în procesul politic din Republica Moldova”, notează Radio Chişinău.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că ambasadorul american şi-ar fi permis ”să intervină cu impertinenţă şi în mod decisiv în procesul de formare a coaliţiei de guvernământ” după alegerile parlamentare din Republica Moldova, potrivit agenției ruse Tass, citată de Rador.

Ea a făcut referire la scrisoarea deschisă publicată de Derek Hogan, adresată parlamentarilor moldoveni, pe care o califică drept ”un dictat direct la adresa Republicii Moldova din partea SUA. În aceasta se subliniază direct că singura cale corectă a cetăţenilor acestei ţări pentru o viaţă mai bună este cea de consolidare a relaţiilor cu SUA şi Europa şi că toate problemele pot fi soluţionate doar pe calea revenirii republicii la valorile occidentale” – a adăugat diplomatul rus.

Menționăm că ambasadorul SUA la Chișinău a transmis într-un articol de opinie, publicat de Ziarul de Gardă, un mesaj noului Parlament al Republicii Moldova, în care a subliniat necesitatea combaterii corupției, a asigurării independenței justiției și crearea transparentă a unui Guvern credibil.

Amintim că înainte de alegeri, ministerul rus de Externe, a acuzat Ambasada SUA la Chișinău că ar interveni în scrutinul parlamentar din Republica Moldova.