Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Federația Rusă a stopat importul de caise, vișini, cireșe, piersici, nectarine, prune și porumb proaspăt produse de agenți economici din raioanele Cantemir și Ialoveni. Restricția a fost impusă din cauză că „prunele ar fi infectate cu agentul patogen Monilinia fructicola”, a anunțat astăzi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Instituția a fost informată despre decizia părții ruse printr-o scrisoare.

Ca rezultat, ANSA a anunțat că a inițiat o anchetă de serviciu. Instituția va analiza documentele și  rezultatele analizelor de laborator. În funcție de rezultatele anchetei, ANSA va solicita Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară crearea unei comisii mixte pentru inspectarea în comun, cu prelevări de probe de fructe din depozitele frigorifice atât din raioanele Cantemir și Ialoveni, cât și din alte raioane la alegerea părții ruse, scrie Moldpres.

Totodată, pentru a preveni exportul fructelor infestate cu agentul pathogen Monilinia fructicola şi dăunătorul Grapholita molesta, ANSA a elaborat măsuri preventive. Astfel, instituția a obligat exportatorii de fructe sâmburoase în Federația Rusă să prezinte rezultatele analizelor de laborator care ar atesta lipsa organismului de carantină. ANSA a precizat că doar în baza acestor analize se perfectează certificatul fitosanitar de export.

Anterior, presa rusă scria că zeci de tone de prune moldovenești au fost distruse în Federația Rusă, din cauza unui obiect de carantină găsit în ele.