Brânză, lapte sau unt produse de mai multe companii din R. Moldova, Ucraina și România au fost retrase de pe rafturile magazinelor deoarece sunt falsificate și conțin în exces grăsimi vegetale.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a analizat conținutul a 141 de probe de produse lactate dintre care 107 autohtone și 34 de import. Astfel, în cazul Fabricii de Unt din Florești au fost depistate grăsimi vegetale peste normă în brânza proaspătă cu un procentaj de grăsime de 5%. Experții ANSA spun că și la produse „Incomlac” au fost găsite nereguli, cum ar fi la untul „Crestianscoe” ( grăsime de 72,5%), brânză de vaci ( grăsime de 9%), brânzică glazurată  și brânzică dulce „Mic Vis” cu caise ( grăsime de 4%). De asemenea, brânza proaspătă de vaci de 2% și 5% de la „JLC” conțin grăsimi vegetale în exces, notează Radio Chişinău.

În ceea ce ține de produsele lactate aduse din străinătate, inspectorii ANSA au depistat lactate neconforme la compania Icineanscii molcino-conservnîi combinat din Ucraina (importator „Incomlac”). Este vorba despre laptele concentrat fiert cu zahăr „Irișca” și laptele concentrat integral cu zahăr. Și brânza „Bilozgar-Extra” (45%) produsă de „LatinDairy” din Ucraina conține o cantitate foarte mare de grăsimi vegetale, produsul fiind importat de „Andecris”. Raportul Agenției mai arată că și brânzica glazurată cu aromă de vanilie furnizată pe piață de „ProdLacta” din România prin intermediul „Incomlac” nu ar trebui să se afle pe rafturile magazinelor din cauza excesului de grăsimi vegetale din conținut.

Prin urmare, autoritatea a anunțat că acești agenți economici au fost amendați cu sume care variază între 12.000 și 15.000 de lei și au fost obligați să retragă produsele falsificate din magazine.