Eficiența instituției Avocatului Poporului în Republica Moldova, care veghează asupra respectării drepturilor omului, este la etapa actuală scăzută din cauza insuficienței numărului de personal.

Despre aceasta a vorbit, în Parlament, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, fiind întrebat de președintele comisiei pentru drepturile omului, deputatul PSRM Grigore Novac, dacă în prezent Ombudsmanul are un număr suficient de angajați pentru a-și îndeplini mandatul.
Panico a declarat că, la etapa actuală, sunt angajate 65 de persoane și este nevoie încă de cel puțin 10 persoane, care să se ocupe de examinarea cererilor de la persoanele juridice, de legea privind avertizorii de integritate, monitorizarea aplicării Convenției copilului și respectarea drepturilor refugiaților.
”Din păcate, acest număr este insuficient să ne îndeplinim corect mandatul, care este foarte larg. În teritorii avem câte o persoană în 15 raioane. Nu e posibil să monitorizezi foarte bine anumite drepturi. (…) nu avem personal care se ocupă de legea privind avertizorii de integritate. Eficiența scade”, a spus Avocatul Poporului.
De asemenea, Ombudsmanul a vorbit și despre sediul deplorabil în care activează acum instituția Avocatului Poporului.
Președintele comisiei pentru drepturile omului, Grigore Novac, a declarat că structura pe care o conduce este deschisă pentru colaborare și l-a îndemnat pe Ombudsman să facă demersurile necesare către autoritățile guvernamentale responsabile pentru a remedia aceste două aspecte.