Vizita unei delegații numeroase de oficiali europeni va fi găzduită, săptămâna viitoare, de Parlamentul Republicii Moldova, a relatat Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Bugete vor vizita Republica Moldova, în perioada 3-6 aprilie 2018, pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și a monitoriza eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE. Delegația Parlamentului European, constituită din 13 eurodeputați, este condusă de Laima Liucija Andrikienė din partea Comisiei pentru Afaceri Externe și de Siegfried Mureşan din partea Comisiei pentru Bugete, notează Moldpres.

De asemenea, în perioada 2-5 aprilie 2018, coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin vor efectua o vizită în Republica Moldova.

Scopul vizitei este de a evalua gradul de onorare a obligațiilor și angajamentelor asumate de Republica Moldova față de Consiliul Europei. Oficialii se vor documenta cu privire la evoluțiile politice din Republica Moldova, pregătirea alegerilor parlamentare și modificările legislative referitoare la democrație, statul de drept și drepturile omului.

Oficialii europeni vor avea întrevederi cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, președinții comisiilor permanente și ai fracțiunilor parlamentare. Agenda vizitei mai include discuții la Guvern, președinție, CNA, CEC, BNM, CCA, Procuratura generală, Curtea Constituțională, cu societatea civilă și reprezentanți ai partidelor extraparlamentare.

Totodată, pe 5 aprilie, Parlamentul va găzdui Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE. Deputații moldoveni și europarlamentarii vor face un schimb de opinii cu privire la relațiile UE – Republica Moldova și evoluțiile înregistrate în privința implementării Acordului de Asociere și a reformelor în diferite domenii. Urmare a discuțiilor, va fi adoptată o declarație ce va conține recomandări adresate autorităților Republicii Moldova și structurilor europene. Parlamentul European va fi reprezentat la ședință de către europarlamentarii Andi Cristea, Michal Boni și Norica Nicolai.