Probleme stringente în ceea ce ţine de asigurarea locuitorilor municipiului cu transport public se atestă în mai multe localităţi suburbane. Concluzia vine după ce pe parcursul lunii septembrie, curent, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie, a efectuat un studiu în acest sens. Despre aceasta scrie primarul general Ion Ceban, care afirmă că drept rezultat, a fost luată decizia de a efectua unele modificări în rețea, în scopul optimizării și eficientizării rutelor.

„Astfel, pe termen scurt, s-au identificat următoarele soluții, o parte dintre acestea fiind deja implementate începând cu luna curentă:

-Suplinirea cu 4 unități de transport a rutei de autobuz nr. 9 (or. Codru, cartierul Malina Mică – Universitatea de Medicină). În orele de vârf, pe acest itinerar circulă 12 unități de transport.

-Ruta de autobuz nr. 11 (or. Durlești) a fost modificată, stabilindu-se în direcție inversă rutei circulare de troleibuz nr. 35.

-Se adaugă 1 unitate de transport pe ruta nr. 23 de autobuz

-Se suplinește cu 2 unități ruta de troleibuz nr. 17

-Se suplineşte cu 1 unitate ruta de autobuz nr. 47 (Ciorescu)

Urmează:

-Suplinirea cu 1 unitate a rutei de autobuz nr. 28 (Grătiești)

-Suplinirea cu 1 unitate a rutei de autobuz nr. 46 (Ghidighici) sau înlocuirea cu unități de transport de mare capacitate

-De la 1 octombrie, ruta de troleibuz nr. 35 va circula parțial pe str. Drumul Viilor

-Se preconizează redeschiderea rutei de transport public care va deservi cartierul Durlești II (str. Codrilor, până la sensul giratoriu din Piața Dimitrie Cantemir)”, scrie edilul.

Totodată, în funcţie de completarea parcului auto cu material rulant și personal, intenționăm organizarea rutelor de transport public pentru străzile Mesager; Florilor; Calea Basarabiei – Calea Moșilor – Varnița; N. Milescu Spătaru – Ginta Latină (tronson Petru Zadnipru – Ginta Latina – Mircea cel Bătrân) și str. Mihail Sadoveanu (tronson Petru Zadnipru – Alecu Russo – Vadul lui Vodă).
-Urmează a fi asigurat cu transport și or. Codru (str. Sihastrului – str. Drumul Schinoasei – str. Schinoasa Deal

La fel, se preconizează organizarea unor rute de transport şi pentru localitățile Condrița și Goianul Nou, iar pentru localitățile Ghidighici, Budești, Bubuieci și Sîngera se caută soluții de îmbunătățire a serviciilor de transportare a pasagerilor.