Fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, susține că reforma în justiție promovată de guvernarea PAS este supusă eșecului. Juristul regretă votul fără un consens larg asupra Legii care prevede verificarea integrității tuturor candidaților la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, până la convocarea adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor.

”Urmăresc cu tristețe evenimentele legate de proiectul de lege privind evaluarea candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procuraturii. Și cu regret constat că, cel mai probabil, eforturile de a-i determina pe protagoniști să facă tot ce este posibil pentru a ajunge la un consens au eșuat. Iar asta înseamnă, că încercarea de a schimba lucrurile în justiție la fel va eșua. Căci reforma justiției (ca și orice altă reformă majoră de altfel) nu este posibilă fără un consens larg”, menționează Eșanu într-o postare pe pagina sa de socializare.

Amintim, deputații PSRM au criticat proiectul PAS, care, în opinia opoziției, va submina politic justiția. Socialiștii au atras atenția majorității parlamentară că legea este votată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.