Astăzi se împlinesc zece ani de la protestele din 7 aprilie 2009. Atunci, mii de tineri s-au adunat în centrul Capitalei, nemulțumiți de rezultatele alegerilor din 5 aprilie.    Totul a început în seara de 6 aprilie.

Tinerii s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare, iar protestul a fost numit “Revoluţia Twitter” şi a fost scânteia lui 7 aprilie. “Zi de doliu naţional.

Dacă nu ai votat pentru PCRM, ia o lumânare şi ieşi în stradă! Ne vedem la ora 18:00, la Ştefan cel Mare!”. Aşa suna cel mai accesat mesaj pe internet în Moldova în data de 6 aprilie 2009. Violenţele au izbucnit însă a doua zi.

În dimineața zilei de 7 aprilie, în centrul Capitalei erau deja aproximativ cinci mii de tineri. Mulţi dintre ei aruncau cu pietre şi ouă înspre clădirea Preşedinţiei. Ulterior, au atacat maşina pompierilor, care şi-a îndreptat tunurile cu apă spre ei.

Când numărul protestarilor a ajuns la aproximativ 30 de mii, scutierii nu au mai făcut faţă şi s-au retras. Birourile din clădirea Preşedinţiei și Parlamentului au fost vandalizate şi incendiate. Poliţiştii au revenit în forţă. În ambele tabere sunt răniţi.

Manifestaţiile au continuat până în data de 10 aprilie, de data aceasta însă, fără violenţe şi vandalizări.

Potrivit Procuraturii Generale, pentru comiterea infracțiunilor de dezordini în masă și jafuri, instanțele au pronunțat 19 sentințe în privința a 28 de persoane. Dintre acestea, 14 au fost condamnate, o persoană a fost achitată, iar în cazul a 13 – procesul penal a fost încetat.

De asemenea, procurorii au cercetat și infracțiunile săvârșite de autoritățile publice,  care au fost catalogate ca exces de putere sau tortură. În acest sens au fost condamnate 24 de persoane. Dintre acestea, 20 cu suspendare, patru – cu executare. Iar trei persoane au fost amendate.

În contextul împlinirii a zece ani de la evenimentele din 7 aprilie, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a declarat că numărul sesizărilor la adresa Procuraturii privind cazurile de aplicare a torturii s-a redus simțitor.

Potrivit lui, dacă în 2009 au fost înregistrate aproape o mie de plângeri în acest sens, în 2017 numărul acestora a ajuns la aproape 650.

Sursa: publika.md