Autoritățile moldovenești trebuie să vină de urgență cu explicații în legătură cu afirmațiile președintelui Parlamentului de la Kiev făcute după discuțiile cu speakerul moldovean Igor Grosu și care se referă la acordul țării noastre de a asigura tranzitul tehnicii militare spre Ucraina, de a se alinia sancțiunilor impuse Rusiei și la ”acordarea ajutorului în schimbul teritoriilor eliberate”. Declarația a fost făcută de Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului a calificat aceste declarații drept unele scandaloase și care contravin doleanțelor cetățenilor Republicii Moldova, care nu-și doresc ca țara lor să fie implicată în război.
”Suntem profund indignați și deranjați de declarațiile președintelui Radei Supreme de la Kiev. Este scandaloasă această declarație și sunt necesare explicații clare din partea președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a conducerii Republicii Moldova. Ce înseamnă tranzitul tehnicii militare și cum Moldova poate participa la aceste acțiuni vădit militare și periculoase și care încalcă Constituția țării și contravine doleanțelor majorității cetățenilor Republicii Moldova?(…) La ce teritorii eliberate se referă colegul din Rada Supremă? Ce teritorii eliberează astăzi Moldova? Nu putem înțelege despre ce este vorba”, a declarat Batrîncea.

Secretarul executiv al PSRM a reiterat că poporul Republicii Moldova ajută și va ajuta în continuare cetățenii Ucrainei refugiați din cauza conflictului, dar țara noastră nu poate admite asemenea declarații din partea oficialilor de la Kiev.

”Nu putem înțelege nici tăcerea MAEIE. Uneori, Ministerul de Externe este foarte vocal și convoacă ambasadorii când le trebuie. Aici e tăcere, ori cumva peste noapte a fost modificată Constituția? Când am propus legea neutralității permanente, nouă ni s-a spus că nu e nevoie, este Constituția care consfințește neutralitatea. Înseamnă că așa cei de la guvernare percep neutralitatea. Ori, tăcerea lor vizavi de declarația șefului Parlamentului de la Kiev este foarte periculoasă și trebuie discutată”, a declarat Secretarul executiv al PSRM.