Peste 90 de infracțiuni, cu aplicarea armelor, au fost comise în perioada ianuarie-septembrie curent. Datele se conțin într-un raport al Inspectoratului General de Poliție (IGP), prezentat în contextul campaniei de sensibilizare a societăţii cu genericul „Acum este momentul, predă armamentul!”.

Conform raportului, în majoritatea cazurilor au fost folosite arme deţinute ilegal – 54 de infracțiuni, iar în 37 de cazuri au fost aplicate armele aflate la evidență, scrie Moldpres.

Astfel, a fost înregistrată o creștere a infracțiunilor cu folosirea armelor ilegale în sectoarele Botanica, Râșcani, Ciocana și Buiucani din capitală și în localitățile: Sângerei, Criuleni, Cahul, Hâncești, Nisporeni, Ungheni și Bălți.

Solicitat de agenție, ofițerul de presă al IGP, Mariana Bețivu, a specificat că principalele motive ce au stat la baza săvârșirii infracțiunilor sunt: consumul excesiv al băuturilor alcoolice și intențiile de răzbunare.

Aceeași sursă a precizat că ”în aceeași perioadă, 24 de arme au fost furate. Furturile au fost săvârșite din safeuri metalice, automobile și locuințe. În total, au fost ridicate peste 1500 de arme de foc, dintre care 298 pentru încălcarea regulilor de deţinere. O parte dintre acestea au fost predate benevol (122 unități), iar altele erau deținute ilegal (181 unități). La fel, în urma verificărilor desfășurate, au fost anulate 238 permise de armă”, a afirmat Mariana Bețivu.

Posesorii de arme, inclusiv a celor pneumatice, urmau să le declare la inspectoratele de poliție până la 25 octombrie curent. Măsura este efectuată o dată la cinci ani, pentru a verifica dacă persoanele întrunesc toate condiţiile legale de deținere și păstrare a armelor.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova există peste 58 mii de persoane care dețin în total circa 71 mii de arme. Anual, polițiștii identifică circa 500 de arme deținute ilegal.

Persoanele care dețin arme în mod ilegal riscă pedepse sub formă de muncă neremunerată sau până la trei ani de închisoare.