Noaptea ger, ziua valori termice pozitive, izolat ninsori slabe cu lapoviţă, iar pe 25 decembrie – cer variabil cu soare. Acestea sunt prognozele Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) pentru următoarele zile, când angajaţii din ţara noastră vor avea o minivacanţă de Crăciun.

Potrivit meteorologilor, în perioada de referinţă se aşteaptă până la 7 grade Celsius, ziua, şi până la minus 6 grade, noaptea. Cel mai cald va fi duminică, 23 decembrie, când la nord se prevăd 2-5 grade, ziua, şi minus 1 – plus 2 grade, noaptea. La sud, termometrele vor indica 4-7 grade, ziua, şi 1-4 grade Celsius, noaptea. La 25 decembrie, când este sărbătorit Crăciunul pe stil nou, va fi cu câteva grade mai frig, însă cerul variabil ar putea să ne bucure şi cu soare, chiar dacă acesta va fi „cu dinţi”, scrie Moldpres.

Pentru că în perioada minivacanţei mai mulţi moldoveni aleg să meargă la munte, este bine de ţinut seamă de avertizările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) din România. Conform instituţiei, până în seara zilei de 23 decembrie, în unele zone este anunţat Cod Galben. „În intervalul menționat, la munte, vor fi precipitații mixte, în general moderate cantitativ, ce vor favoriza depunerile de polei, iar vântul va avea intensificări temporare cu rafale, de 50…55 km/h. În zonele joase de relief din jumătatea de nord a țării, temporar se vor semnala precipitații, predominant sub formă de ploaie, ce vor favoriza formarea poleiului. În cursul nopții de duminică spre luni (23/24 decembrie) și pe parcursul zilei de luni (24 decembrie) vor fi precipitații în toate regiunile, mai însemnate cantitativ în zonele de munte unde vor predomina ninsorile”, indică ANM din România.

Instituţia mai precizează că “în zona montană a județelor Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Cluj, mai ales la altitudini de peste 1500 m, temporar va ninge, stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, iar vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80 km/oră. Ninsoarea va fi viscolită și vizibilitatea va scădea semnificativ”.

Şi meteorologia populară are semnele ei pentru perioada Crăciunului. Bunăoară, zăpadă multă şi gerul din decembrie prevestesc grâu şi bucate din belşug, iar dacă sunt nori de Crăciun, vara va fi îmbelşugată.