Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat vineri, 14 iunie, mai multe fenomene legate de creşterea, scăderea nivelului apei și procesul de remuu în mai multe sectoare ale bazinelor acvatice ce au referinţă la râul Prut pe teritoriul Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Astfel, Centrul hidrologic prognozează în intervalul 14 – 17 iunie, pe sectorul  Costești-Stânca – Ungheni,  scăderea  nivelului  apei cu 0.5-1.0 metri.

„Aceasta este în legătură cu decizia Întreprinderii de Stat „Direcția Nodului Hidrotehnic Costești-Stânca” de a micșora volumul deversării apei din Lacul de acumulare Costeşti-Stânca (r. Prut) până la 130 metri cubi pe secundă”, indică Centrul hidrologic al SHS.

Totodată, în perioada 14-20 iunie, în fluviul Dunărea, sectorul Portului Giurgiuleşti, se prognozează creșterea nivelului  apei  cu circa 0.5 m. În acelaşi timp, în  râul  Prut,  sectorul   Giurgiulești –  Cahul se prevede formarea procesului de remuu,  cu creșterea nivelului apei  de 0.5-1.0 m.

Potrivit sursei citate, izolat este posibilă ieșirea apei în luncă.

Centrul hidrologic precizează că avertismentele ce ţin de sectoarele râului Prut  sunt „în legătură cu  informația  parvenită de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (România), privind  creșterea nivelului apei  în râul Dunărea”.

Sursa:MOLDORES