Actuala legislatură a Parlamentului s-a întrunit, în cei patru ani de mandat, în 173 de ședințe, deputații aprobând 900 de legi și 327 de hotărâri. Președintele legislativului, Andrian Candu, menționează că puteau fi făcute mai multe acțiuni în sectorul justiției, iar cel mai mare regret ține de tentativa eșuată de a introduce în Constituție vectorul european – în calitate de cale de dezvoltare a Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă de bilanț al activității Parlamentului de legislatura a XX-a, transmite IPN, citată de Radio Chișinău.

„În primul rând, cea mai mare nereușită este faptul că nu am dus la bun sfârșit unele acțiuni pe reforma justiției. Aici mă refer, în mod special, la modificarea Constituției, tot ceea ce înseamnă Consiliul Superior al Magistraturii, numirea judecătorilor și tot restul. Deși s-au făcut acțiuni, există o legislație bună în acest domeniu, dar încă se puteau face mai multe”, spune Andrian Candu.

„Un mare regret ține de faptul că nu am reușit să convingem colegii din partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal, totuși să votăm modificarea Constituției și să introducem integrarea europeană ca și viziune și cale de dezvoltare a Republicii Moldova. Și acesta este un regret. Am fi putut facem mai multe. Poate am avut abilități mai slabe din punctul ăsta de vedere și în această perioadă în discuțiile cu colegii din fracțiunea PLDM și PL. Poate trebuia să găsim alte argumente, suplimentare ca să-i convingem”, a mai spus președintele Parlamentului.

Andrian Candu a menționat printre principalele reforme pe cea a Procuraturii, a sistemului electoral, a sectorului financiar-bancar. Au fost trecute în revistă și îmbunătățirea climatului investițional și a mediului de afaceri, reforma raportărilor financiare, adoptarea pachetului de integritate și combaterea corupției etc.

Președintele Parlamentului s-a referit și la relațiile externe dezvoltate în cei patru ani de mandat, menționând dezvoltarea unui parteneriat fără precedent cu Statele Unite ale Americii și promovarea a două rezoluții în susținerea Republicii Moldova în Congresul și Senatul SUA. Diplomația parlamentară s-a concretizat și printr-un parteneriat puternic între Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

Actuala legislatură a Parlamentului a abordat sistemic controlul parlamentar. În premieră, Parlamentul a adoptat metodologia și a început să implementeze analiza ex-ante și evaluarea ex-post a legilor adoptate. Totodată, în cei patru ani de activitate, legislativul a organizat un număr record de audieri și consultări în comisii, desfășurând numeroase campanii de informare și colaborând cu societatea civilă în îmbunătățirea legislației.