Astăzi, 1 decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naţională a României. Data de 1 decembrie 2018 marchează împlinirea a 100 de ani de la Unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, eveniment care a avut loc pe 1 decembrie 1918. Cu acest prilej, în capitala unirii Alba Iulia, va avea loc astăzi un şir de festivităţi dedicate Zilei Naţionale a României, scrie trm.md.
La Alba Iulia va avea loc astăzi o paradă militară spectaculoasă la care participă și un contingent de militari din cadrul Armatei Naționale a Republicii Moldova, festivități, concerte de muzică populară și cântece patriotice, tradiționala masă populară oferită de autorități și nelipsitele focuri de artificii.

Parada va consta din 1.000 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă, avioane și elicoptere. Localnicii și turiștii au la dispoziție la masa populară, circa 40.000 de porții, iar seara vor avea loc concerte cu muzică populară și cântece patriotice.

Premierul Pavel Filip l-a felicitat pe președintele, Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri. Premierul a  mulțumit pentru sprijinul constant acordat țării noastre de România.

„Cea mai recentă manifestare a acestei susțineri este promulgarea legii privind construcția Autostrăzii Unirii: Târgu Mureș – Iași – Ungheni și care include și podul peste râul Prut la Ungheni. În proces de definitivare sunt și multe alte proiecte importante, între care: reducerea tarifelor de roaming, continuarea programelor de reabilitare a grădinițelor și școlilor, precum și proiectele de interconectare energetică”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Pavel Filip și Klaus Iohannis au convenit să dialogheze intens pe durata mandatului Românei la președinția Consiliului Uniunii Europene  pentru a avansa în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Totodată, astăzi la ora 17:00, Clădirea Parlamentului va fi iluminată în culorile tricolorului cu ocazia Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri.

Sute de oameni ai pornit în seara de ieri din Chişinău spre Alba Iulia pentru a marca Centenarul în Cetatea Unirii. La Chişinău, unioniştii vor organiza astăzi un miting la Cimitirul Eroilor, de unde apoi vor porni în marș prin centrul capitalei. Participanţii la miting vor depune flori la monumentul victimelor regimului comunist din faţa gării feroviare şi la statuia domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Acum 100 de ani, peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României. După terminarea Primului Război Mondial, poporul român a reușit să valorifice contextul mișcării de eliberare a popoarelor din Europa și a consfințit propria eliberare și unire a tuturor provinciilor românești, în „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia”.

Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare. Au venit 1.228 de delegați oficiale, din toate cele 130 de cercuri electorale și din toate cele 27 de comitate românești; episcopi, oameni de cultură, care au proclamat, la unison, „deplina libertate națională”, „votul obștesc, direct și egal”, „libertatea presei”, dar și reforme în mai multe domenii ale vieții, acum 100 de ani.