Agenții serviciului secret olandez AIVD i-au spionat pe membrii gruparii de hackeri rusi Cozy Bear,  suspectati ca ar fi spart serverele Partidului Democrat din SUA în timpul campaniei electorale din 2016, scrie Reuters, care citeaza două mass-media olandeze: Nieuwsuur și ziarul deVolkskrant.

Jurnalistii olandezi sustin că AIVD ar fi transmis omologilor americani probele în baza carora mai tarziu a fost acuzata Rusia de amestec în cursul campaniei electorale din SUA. Amintim ca corespondență confidențială a personalului din staff-ul de campanie al lui Hillary Clinton, candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidentiale, a fost publicata de portalul WikiLeaks și timp de mai multe săptămâni a devenit una dintre temele centrale ale publicațiilor politice. Potrivit mass-media olandeze, agenții implantați de AIVD au ”vizionat în direct” atacurile hackerilor rusi, scrie paginaderusia.ro.

Reuters aminteste că grupul de hackeri Cozy Bear este considerat a fi in solda guvernului rus.

Potrivit mass-media olandeze, agenții AIVD au avut acces la sediul hackerilor ruși între 2014 și 2017 și au transmis informațiile către două agenții americane – CIA și NSA. De asemenea, această informație a devenit motivul pentru care a început investigarea intervenției rusești de către agenții FBI, afirma deVolkskrant.

Pe parcursul ultimilor luni, mass-media a publicat si alte dezvaluiri despre cei implicați în spargerea  serverelor Partidului Democrat din SUA. Astfel, publicatia The Bell a susținut că informațiile despre hackerii ruși au fost transmise americanilor de către ofițerul FSB Serghei Mihailov, care a fost arestat în Rusia în baza unei acuzații de trădare.

Despre implicarea sa în atacurile cibernetice asupra SUA a declarat si hackerul din Ekaterinburg Konstantin Kozlovski. Aflat si el in arestul FSB, Kozlovski susține că ar participat la atacurile asupra serverelor americane la ordinul unui ofițer al FSB, care își zice „Ilia”.