Autoritățile germane au salutat reluarea negocierilor privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” și sunt mulțumite de progresele realizate la Viena. Despre aceasta a declarat astăzi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, comentând rezultatele primei runde de negocieri în formatul „5+2” de după 2016, care s-au desfășurat în Austria în perioada 27-28 noiembrie, informează agenția rusă TASS.

“Salutăm desfășurarea discuțiilor oficiale la Viena după mai bine de un an. Astfel, partenerii de dialog își exprimă din nou angajamentul față de formatul „5+2” ca o modalitate coordonată de soluționare pe termen lung a conflictului”. MAE din Berlin a remarcat că “succesul practic poate fi obținut doar prin negocieri constante între părți în diferite formate”, notează sursa citată de Moldpres.

“Ne bucură faptul că s-a ajuns la compromis în chestiuni importante. Progresul arată că, strategia pașilor mici, pe care Germania a început să o pună în aplicare în timpul președinției OSCE în 2016, iar Austria a continuat-o cu succes în 2017, a fost corectă”. Ministerul de Externe al Germaniei a subliniat că Berlinul va continua să susțină eforturile OSCE privind reglementarea transnistreană, „cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova”.

În perioada 27-28 noiembrie, la Viena s-au desfășurat negocieri în formatul „5+2” sub egida Președinției Austriei în OSCE. Participanții au apreciat reușitele privind deschiderea circulației pe podul de la Gura Bâcului-Bâcioc, apostilarea diplomelor de studii din regiunea transnistreană, asigurarea funcționării normale a școlilor cu predare în baza grafiei latine din regiunea transnistreană, restabilirea legăturilor telefonice dintre cele două maluri ale Nistrului şi asigurarea accesului liber la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Râbnița.

În același timp, părțile au convenit să continue eforturile de identificare a soluțiilor și pentru celelalte aspecte de pe agenda procesului de negocieri. Astfel, rămân a fi soluționate chestiuni privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea acestora în traficul rutier internațional, asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, implementarea altor înțelegeri convenite.

Ca urmare a discuțiilor purtate în formatul de negocieri „5+2”, a fost semnat un protocol, care va servi drept bază pentru continuarea procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.