Trei cărți de identitate, cinci teste PCR și un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 au fost depistate de către polițiștii de frontieră din punctele de trecere Leușeni și Sculeni. Documentați sunt opt cetățeni moldoveni, cu vârste între 21 și 56 de ani.

Pentru a fi scutiți de regimul carantinei în Republica Moldova, trei conaționali au prezentat la controlul de frontieră teste RT-PCR cu rezultat negativ la Covid-19, iar al patrulea – certificat de vaccinare. Totodată, pe sensul de ieșire din țară au fost ridicate alte două teste cu rezultat negativ la Sars-cov-2. În urma verificărilor polițiștii de frontieră au constatat că datele trecute în actele respective nu sunt veridice, iar posesorul certificatului de vaccinare nu se afla în țară în ziua imunizării.

Audiate, persoanele au declarat că obținuse aceste documente în rezultatul prelevării probelor necesare, respectiv, administrarea vaccinului, iar rezultatele le-au primit prin poșta electronică.

Trei cărți de identitate: una bulgărească și două românești au fost depistate printre lucrurile personale ale doi bărbați de 42 și 41 de ani. Documentele erau eliberate pe numele altor persoane și urmau să fie transmise posesorilor în Germania. La audieri, cei doi conaționali și-au recunoscut rolul de curieri, pentru care trebuiau să fie remunerați la destinație.

Cercetările vor continua pe numele tuturor persoanelor vizate. Documentele au fost transmise pentru efectuarea expertizei tehnice și stabilirea legalității acestora. În dependență de rezultate se va face încadrarea juridică a faptei și atragerea la răspundere corespunzătoare.