Comunitatea Evreiască din Moldova a venit cu o reacție după ce ieri în spațiul public au circulat fotografii cu mai multe morminte distruse în urma lucrărilor de restaurare pornite încă în noiembrie anul trecut în Cimitirul Evreiesc. Reprezentanții Comunității declară că percep pozitiv Planul de reabilitare a necropolei evreiești și este în așteptarea începerii următoarelor acțiuni incluse în Planul de reabilitarea elaborat de Guvern, scrie realitatea.md.

“Trebuie remarcat că, conform Decizie Guvernului Republicii Moldova, lucrările date au fost realizate încă în decembrie 2018, când s-a început implementarea Planul de reabilitare a necropolei evreiești. Această decizie mult-așteptată a autorităților a fost percepută pozitiv de Comunitatea Evreiască, care și-a exprimat disponibilitatea de a oferi sprijin metodologic și expertiză pentru lucrările de restaurare și conservare a monumentelor.

La prima etapă de realizare a Planului de reabilitare a acestui monument istoric a fost efectuată doar curățarea teritoriului de vegetație, însă faza de restaurare și reparațiile necesare nu au început încă. A fost propusă candidatura unui administrator, care posedă experiența necesară și cunoașterea tradițiilor evreiești.

Comunitatea evreiască este în așteptarea începerii următoarelor acțiuni incluse în Planul de reabilitare elaborat de Guvern și reconfirmă deschiderea de a asista la implementarea proiectului, reiterând importanța acestuia.

Tema conservării și restaurării patrimoniului cultural al țării nu trebuie să provoace confruntări, intrigi politice și să divizeze societatea. Sperăm că planul arhitectural pentru restaurarea cimitirului evreiesc din Chișinău va fi aprobat cât de curând posibil și că lucrările de restaurare, reparație și conservare vor fi continuate ținând cont de poziția Comunității Evreiești din Republica Moldova”, se menționează într-un comunicat de presă al Comunității Evreiești din Moldova.

Amintim că autoritățile au început reabilitarea Cimitirului Evreiesc din sectorul Buiucani al capitalei la sfârșitul lunii noiembrie 2018, cu tăierea și curățarea vegetației uscate.

Ulterior, cimitirul care reprezintă un momenunt național de istorie și artă, a trecut în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care a elaborat un plan de econstrucție.