După cum arată cel mai recent studiu al Intellect Group, mai mult de o treime din populație a răspuns că nu își planifică deloc propria viață – 35,9%. Ceea ce indică indirect o pondere mare a pesimismului în societate, incapacitatea sau lipsa de dorință de a planifica, lipsa de încredere în viitor.

Un sfert dintre respondenți sunt capabili să planifice doar trei luni – 24,3%, și doar 10,0% își permit să se organizeze pentru o perioadă de șase luni.

Peste 70% din populația Moldovei trăiește cu ziua de azi, orizontul maxim de planificare poate fi de doar 6 luni.

Pentru o perioadă relativ lungă – cinci ani – doar aproximativ 5% dintre respondenți pot planifica.

„Încrederea în viitor și capacitatea de a-și planifica viața pe termen mai mult sau mai puțin de lung este unul dintre indicatorii importanți ai oricărei societăți și unul dintre nevoile umane de bază. În societatea noastră, această cifră este în prezent la un nivel foarte scăzut”, a declarat Ian Lisnevschi, directorul Intellect Group.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-19 iunie 2023. Numărul total de respondenți este de 1056 de persoane cu drept de vot. Sondajul a fost realizat în 83 de localități din 18 raioane, 6 municipii și autonomia Găgăuză.