Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) inițiază consultări ample cu cetățenii pentru a identifica soluții la criza social-economică și umanitară prin care trece țara. Decizia a fost luată, marți, 5 aprilie, la ședința comună a conducerii BCS. Discuțiile vor avea loc pe platforma populară de opoziție, la care sunt invitați toți cetățenii și aleșii locali.

În cadrul ședinței, BCS a constatat existența unei crize politice, economice, sociale și umanitare profunde în Republica Moldova, la baza căreia se află politica iresponsabilă a partidului de guvernare PAS, dar și lipsa de profesionism și incompetență a Guvernului.
”Au trecut deja nouă luni de când PAS a obținut puterea deplină în țară. Însă în această perioadă, nu a fost îndeplinită niciuna dintre promisiunile pe care partidul de la guvernare le-a împărțit cu atâta generozitate în timpul campaniei electorale. Nu a fost soluționată nicio problemă stringentă cu care astăzi se confruntă țara și societatea noastră. Cetățenii țării s-au pomenit față în față cu prețurile galopante, cu sărăcia și o mulțime de alte probleme. Zilnic, oamenii devin tot mai săraci”, se spune în declarația BCS.
Opoziția parlamentară susține că membrii Guvernului habar nu au despre cum trăiesc în realitate oamenii. Potrivit BCS, guvernanții nu au niciun plan de a scoate țara din criză și își camuflează incompetența prin problemele de pe piața regională.
”În loc să consolideze societatea, autoritățile folosesc situația creată pentru „a strânge șuruburile”, pentru a-i suprima pe cei care gândesc altfel, pentru persecutarea politică a opoziției, curățarea cadrului politic și a celui informațional. Într-o situație foarte dificilă s-au pomenit autoritățile locale, administrațiile raionale, municipale și rurale, care se confruntă zilnic și în mod direct cu problemele cetățenilor de rând. Guvernul limitează volumul fondurilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii locale, întreținerea școlilor, instituțiilor medicale și sociale, inclusiv plata salariilor”, constată BCS.
În condițiile dezorganizării totale a guvernării, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor amintește că a înaintat în Parlament zeci de inițiative legislative care au menirea de a acorda sprijin cetățenilor și agenților economici, însă majoritatea parlamentară autoritară blochează examinarea acestora.
”Reprezentanții conducerii țării, aflați sub presiune din exterior, fac pași nechibzuiți pe arena politică internațională, permițându-și declarații și acțiuni care sunt în contradicție cu principiul neutralității declarat de ei înșiși.
Anume din acest motiv, BCS a propus un proiect de lege cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, pentru a proteja țara de atragere în conflicte și pentru a garanta pacea cetățenilor țării”, se spune în declarație.
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor anunță că pentru formațiune rămân a fi priorități absolute – dezvoltarea economică a Republicii Moldova, bunăstarea socială a cetățenilor țării, menținerea și consolidarea statalității moldovenești, a suveranității și neutralității.
Blocul insistă asupra adoptării de către Parlament a inițiativelor sociale și economice înaintate. Este vorba despre indexarea pensiilor de 2 ori pe an, înghețarea prețurilor la produsele de primă necesitate, reducerea de 2 ori a cotei TVA aplicată gazelor naturale, sprijinul financiar acordat agricultorilor pentru achiziționarea motorinei, semințelor și îngrășămintelor, susținerea crescătorilor autohtoni de animale, facilitarea agenților economici la procedura de achiziții publice. De asemenea, BCS solicită examinarea și adoptarea imediată de către Parlament a legii cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.

Totodată, BCS consideră necesară stabilirea imediată a unui dialog între conducerea Republicii Moldova și autoritățile locale și se arată dispus să sprijine autoritățile locale în depășirea crizei în care s-a aprofundat țara.
”Noi considerăm că doar consolidarea cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de etnie, limbă, orientare politică, loc de trai, ne va permite să realizăm șansa de a renaște țara și de a depăși criza”, se menționează în declarația BCS.