Viceprim-ministrul Cristina Lesnic l-a primit ieri pe șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch. La întrevedere au fost prezenţi reprezentanți ai Biroului politici de reintegrare, precum și ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, a relatat agenției MOLDPRES Biroul politici de reintegrare.

Întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii cu privire la subiectele de actualitate aflate pe agendă după un an de la semnarea Deciziei protocolare cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană care nu desfășoară activități comerciale și circa 8 luni de la implementarea acesteia.

Cu acest prilej a fost remarcat nivelul de concordanță al analizelor și evaluărilor cu privire la situația actuală în procesul de înmatriculare a autovehiculelor cu plăcuţe de tip neutru, cu propunerea introducerii opţionale a rândului viu, pe lângă programările on-line, astfel oferind mai multă comoditate solicitanţilor şi opţiuni suplimentare de înregistrare a mijloacelor de transport.

Viceprim-ministrul a prezentat șefului Misiunii lista problemelor cu care se confruntă localnicii de la Varnița și a solicitat Misiunii OSCE implicarea sa în soluționarea acestora, în particular, în partea ce ţine de o serie de acţiuni unilaterale întreprinse de către aşa-numitele structuri transnistrene: aplicarea nelegitimă a unor taxe fiscale, solicitarea achitării vinietei de către conducătorii de autovehicule cetăţeni ai Republicii Moldova, impunerea înregistrării bunurilor imobile în or. Bender, obligarea completării cartei migraţionale pentru cetăţenii Republicii Moldova la traversarea punctelor neautorizate de control de pe linia administrativă, ş.a.

Printre subiectele discutate a figurat şi problematica respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, fiind relevată necesitatea mobilizării eforturilor comune în vederea asigurării asistenţei necesare victimelor ale căror drepturi şi libertăţi fundamentale au fost lezate, precum şi a eliminării impedimentelor artificiale în calea liberei circulaţii.

De asemenea, Cristina Lesnic a readus în atenţie subiectul podului de la Gura Bâcului, accentuând necesitatea finalizării procesului de expertizare tehnică a acestuia şi a efectuării lucrărilor de reparaţie şi de consolidare a infrastructurii, cu reiterarea mesajului că mizăm şi în continuare pe suportul Misiunii OSCE în acest sens.

Ambasadorul Claus Neukirch a exprimat sincere mulţumiri pentru buna organizare a evenimentului din 16 aprilie 2019 în contextul vizitei expertului internațional în domeniul farmaceutic Dr. Michael Morris la Laboratorul pentru Controlul Calității Medicamentelor din incinta Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, unul din cele mai performante din Europa de Sud-Est şi activitatea căruia corespunde celor mai înalte standarde de calitate.

Şeful Misiunii OSCE a menţionat probabilitatea efectuării în timpul apropiat a unei vizite de lucru la Chişinău a Reprezentantului Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Franco Frattini.

La finalul discuţiilor, viceprim-ministrul a pus în evidenţă necesitatea implicării mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri în vederea soluţionării problemelor din s. Varniţa pentru a detensiona situaţia şi a stopa acţiunile cu caracter provocator.