Alimente sănătoase create în laboratoarele facultăţii. Studenţii Universităţii Tehnice din Moldova şi-au prezentat produsele inovative, realizare datorită utilajelor de ultimă generaţie, acreditate şi inaugurate joi.

Olga Doneţ este studentă în anul întâi şi a inventat două produse alimentare sănătoase: mafin cu seminţe de poamă şi coşuleţ cu praf de cătină, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

“Folosind aceste utilaje, faci mai repede, mai mult şi mai bine. Producând aşa nişte produse, trebuie să fie totul strict, după procedură şi fix în fix.”

Iar un alt student a creat o îngheţată din lapte de capră cu adaos de pudră de măcieş şi păducel.

“Ca să nu adăugăm coloranţi sintetici, adăugăm coloranţi naturali, obţinuţi pe cale naturală din produse vegetale.”

Pentru cei care au intoleranţă la ciocolată, studenţii de la Facultatea Tehnologia Alimentelor au inventat batonaşe din fructe uscate.

“Noi am realizat un strat de protecţie, pentru a păstra produsul dat pentru un timp îndelungat. Ciocolata este substituită cu un strat de protecţie vegetal.”

Potrivit prorectorului UTM, Vladislav Reşitca, laboratoarele moderne vor ajuta studenţii să creeze produse alimentare inofensive.

“Putem să exersăm şi să implementăm cele mai moderne tehnologii care sunt astăzi la moment în lume. Să poată să obţină produsele respective de cea mai înaltă calitate, să diminueze toate cele procese negative care pot fi pe parcursul procesării.”

Invențiile tinerilor au fost apreciate şi de Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

“Cei care sunteţi generaţia tânără, aveţi această menire ca să asiguraţi cu succes implementarea noilor tehnologii, aplicând în practică acele cunoştinţe pe care le obţineţi în aceste instituţii, în laboratoare.”

Laboratoarele au fost dotate în cadrul Proiectului “Livada Moldovei”, implementat de Guvern, care a împrumutat 2 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii.

“Va fi creată o generaţie de profesionişti în agricultură, care în viitor vor fi competitivi, astfel încât vor avea posibilitatea să exporte pe piaţa internaţională.”