Republica Moldova nu știe când ar putea fi luată o decizie cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeană, totodată, nu se cunoaște dacă această cerere va fi examinată la pachet cu Ucraina și Georgia. Despre aceasta președintele țării, Maia Sandu, a declarat la radio “Europa Liberă”.

“Eu nu m-aș aventura să dau un răspuns, nu cred că cineva știe azi. Lucrurile se schimb foarte repede, depinde de decizia statelor membre, de cât de repede se vor mișca instituțiile europene (…) Nu există o decizie la nivelul instituțiilor europene despre când și cum se va decide pe aceste cereri, dar depinde mult și de noi. Vom continua să lucrăm cu fiecare stat membru”, a spus Maia Sandu.

Precizăm că recent, în cadrul unui interviu, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mažeiks, a menționat că cererea de aderare depusă de Republica Moldova este în proces de examinare din partea instituțiilor europene. Diplomatul și-a exprimat convingerea că Uniunea Europeană va respecta cu strictețe regulile de aderare, iar Republica Moldova va traversa aceleași etape în procesul eurointegrării ca și statele comunitare.

În data de 3 martie 2022, conducerea țării noastre a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Tot pe 3 martie, o cerere de aderare la UE a semnat Georgia, iar Ucraina a semnat pe 28 februarie.