Micșorarea accizelor la produsele petroliere nu este o soluție viabilă, a declarat președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba. Deputatul PAS a menționat, în cadrul unei emisiuni televizate, că autoritățile de la Chișinău nu vor urma exemplul guvernelor occidentale, care au intervenit la accize pentru a diminua din creșterea fără precedent a prețurilor la benzină și motorină.
Alaiba susține că guvernarea ”nu dorește” să intervină la aceste impozite, deoarece astfel vor fi afectate veniturile la buget, ceea ce nu ne putem permite în condițiile unei crize economice.
”Noi am intervenit în vară și am plafonat prețul. Acum, putem noi, Republica Moldova, să influențăm piața mondială? Din păcate, nu și nimeni nu o poate face. Putem să intervenim la accize, dacă ne dorim asta. Dar, în același timp, în această criză economică și anul nu va fi ușor, o soluție economică este să-i ajutăm pe cei vulnerabili, pe cei săraci, pe oamenii cu venituri foarte mici, pentru că ei sunt cei care suferă în primul rând de la aceste crize. Și din ce resurse să o facem dacă intervenim la capitolul venituri bugetare atât de ușor. La moment nu vedem asta ca o soluție viabilă, pentru că bugetul este în proporție de 75% social, asta-s pensii, salarii pentru funcționari, compensații. Noi dăm compensații record pentru a ajuta oamenii să-și acopere facturile. Din păcate, există o limită la ce putem face. Asta este realitatea, chiar dacă este un răspuns care poate nu place la cetățeni”, a spus deputatul PAS.
Amintim, agricultorii au solicitat de la Guvern compensarea accizelor la procurarea motorinei și până la 50% din costul îngrășămintelor. Aceștia au menționat că dacă statul nu-i va ajuta o mare parte a lucrărilor de sezon va fi compromisă, iar securitatea alimentară a țării riscă să fie pusă în pericol.
Deputații BCS au propus Parlamentului un proiectul de lege care prevede reducerea prețului la accize pentru produsele petroliere, instituirea scutirii de TVA și reducerea cotei TVA aplicate la gazele naturale de la 8% la 4%. Deocamdată, deputații PAS din mai multe comisii refuză să analizeze această inițiativă.