Numai femeile care au copii cu vârstele de până la 8 ani pot fi amnistiate, nu și bărbații, potrivit unei hotărâri a Curții Constituționale, care a respins astfel o excepție de neconstituționalitate.

Autorul sesizării a susținut că acesta ar fi un tratament diferențiat, deoarece, din perspectiva dreptului de a îngriji de copii, și bărbații, și femeile se află în situații similare. Cu toate acestea, Curtea a stabilit că prevederea care le vizează numai pe femei este legală, făcând referire la instrumente europene şi internaționale care tratează nevoile femeilor din perspectiva protecţiei sarcinii şi a maternităţii, notează Radio Chișinău.

Totodată, 95 la sută dintre deținuții din Republica Moldova sunt bărbați, astfel că ”acordarea dreptului de amnistie tuturor taților de copii în vârstă de până la opt ani, inclusiv celor care au comis infracțiuni grave, ar presupune eliberarea din închisoare a unui număr foarte mare de deținuți”, se arată în comunicatul Curții Constituționale. Se mai menționează că unii dintre ei ar putea fi periculoși, ceea ce ”ar putea crea în rândul publicului un sentiment de neliniște referitor la siguranța publică”.