Agenții economici care deversează ape uzate sunt verificați non-stop de către reprezentanții ACC. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban, care afirmă că unul deja a fost deconectat!

„Furnizorul de apă intensifică controalele agenților economici. Astfel, în contextul în care se înregistrează temperaturi caniculare și urmează perioada estivală, acţiunile de control s-au intensificat și se desfășoră atât în perioada orelor de lucru, cât și pe timpul nopții.

Prin urmare, administrația furnizorului de apă primordial va intensifica verificările agenților economici care deversează ape uzate cu concentraţii majorate de poluanţi.

Mai mult, în acest sens a fost majorat numărul echipelor care efectuează aceste controale. La necesitate numărul angajaților implicați în acest proces va fi majorat.

ACC atenționează, că în cazul în care vor fi depistați agenți economici care deversează ape cu concentraţii majorate de poluanţi, vor primi prescripții prin care sunt avertizaţi despre necesitatea stringentă de a nu deversa în sistemul public de canalizare ape uzate cu concentraţii majorate, de poluanți.

La fel, conform normelor legale vor avea un termen, ce nu depășește 10 zile pentru a înlătura neconformitățile înregistrate.
De menționat, că agenții economici care nu se vor conforma și după prelevarea repetată a probelor, vor primi aviz de deconectare de la serviciile de alimentare cu apă și canalizare”, a declarat Ceban.

Pe parcursul săptămânii trecute au fost prelevate 50 de probe de apă uzată.
Prin urmare, au fost prelevate 41 probe de apă uzată de la agenţi economicii dintre care: 14 controale inopinate și 27 controale ordinare.
De asemenea, au fost prelevate 9 probe de la Staţiile de epurare Chişinău şi suburbii.

În rezultat, au fost expediate 15 prescripții pentru înlăturarea cauzelor depășirii CMA, iar pentru nerespectarea normativelor CMA a fost deconectat 1 consumator noncasnic.

„De asemenea, pentru a evita suspendarea contractelor, dar și în scopul prevenirii răspândirii mirosului neplăcut, care produce disconfort pentru locuitorii capitalei, dar și pune în pericol buna activitate a Stației de epurare Chișinău, reprezentanții furnizorului de apă fac un apel către toții agenții economici să își revadă procesul de lucru întru neadmiterea deversării apelor uzate cu concentraţii majorate (CMA), de poluanți”, a conchis Ceban.