Toate traseele naționale sunt practicabile și se circulă în condiții de iarnă. Pe drumuri este ghețuș, iar muncitorii efectuează lucrări de combatere a lunecușului.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, precipitații sub formă de lapoviță s-au înregistrat în localitățile: Ungheni, Soroca, Orhei, Leușeni, Dubăsari, Bender, Anenii Noi, Căuşeni, Ştefan Vodă, Hânceşti, Cimişlia, Comrat, Vulcăneşti, Leova, Cahul, Edineț, Otaci, Bălţi, Făleşti și Rezina, scrie Moldpres.

„Sectoarele periculoase sunt monitorizate pentru a se interveni urgent în caz de necesitate. Îndemn conducătorii auto să fie atenți la trafic și să nu pornească neechipați la drum. Totodată, șoferii trebuie să se asigure că mijloacele de transport sunt adaptate la condițiile de iarnă”, a specificat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Șeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, a specificat pentru agenție că, pe parcursul nopții trecute, pe drumurile naționale s-au efectuat lucrări de patrulare şi combatere a lunecușului. „Au intervenit 129 de autospeciale și 251 muncitori. Drumarii au utilizat peste 1856 de tone de material antiderapant. În prezent, sunt monitorizate toate sectoarele de drum și în caz de necesitate se va interveni”, a remarcat Sergiu Căpăţină.

Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a convocat o şedinţă de lucru în vederea intervenției pe drumurile din municipiu. Primarul a atenţionat pretorii de sector, Regia locativ-comunală și Regia „Exdrupo” să fie pregătite de intervenţie. Edilul interimar al capitalei a solicitat mobilizarea serviciilor municipale pentru a asigura curăţarea trotuarelor, a căilor de acces în stațiile de așteptare, curțile blocurilor, străzile principale și cele secundare pe unde circulă transportul public şi căile de acces către localităţile suburbane. La momentul actual, străzile capitalei sunt practicabile și se circulă în condiții de iarnă.

Solicitat de MOLDPRES, şeful Serviciului de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Alina Bunghez, a menţionat că, pe întreg teritoriul ţării, se circulă în condiții de precipitații sub formă de ploaie și lapoviță. „Din cauza temperaturii scăzute, pe carosabil se formează polei și acesta devine lunecos. Inspectorii de patrulare activează în mod sporit. Totodată, aceștia însoțesc autospecialele care împrăștie material antiderapant. Pentru evitarea situațiilor de risc, oamenii legii recomandă șoferilor să mărească distanţa în mers, să evite efectuarea manevrelor periculoase, să verifice starea frânelor, să doteze autovehiculul cu pneuri de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi sac cu nisip. Totodată, pietonii sunt avertizați să traverseze numai pe la trecerile semnalizate după o asigurare temeinică și să circule cu prudență prin curțile blocurilor unde la fel persistă polei”, a spus Bunghez.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru astăzi Cod Galben de ghețuș pe întreg teritoriul țării. În următoarele zile vremea se răcește. Pe timp de noapte, termometrele vor indica până la -9 grade Celsius, noaptea, în nordul țării, iar ziua, se vor înregistra până la -3 grade, în sudul țării. Izolat, vor cădea ninsori.