Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis astăzi două avertizări care indică creşterea nivelului apei în râurile Prut şi Nistru, între localităţile Ungheni, Leova şi Cantemir, şi respectiv – Naslavcea, Dubăsari şi Bender,  transmite MOLDPRES.

Centrul hidrologic avertizează că în intervalul 21-29 mai, pe sectorul Ungheni-Leova al râului Prut, nivelul apei va creşte cu 1-2 metri, iar pe sectorul Leova-Cantemir – cu 0,5-1 m.

Conform hidrologilor, în locuri joase apa va ieși în luncă.

Creşterea nivelului apei în Prut este „în legătură cu decizia Întreprinderii de Stat “Direcţia Nodului Hidrotehnic Costești-Stânca” de a mări volumul deversării apei din lacul de acumulare Costeşti-Stânca (r. Prut) până la 550 m3/s”, indică sursa citată.

Totodată, o avertizare este emisă şi pentru râul Nistru. Astfel, în legătură cu mărirea volumului de apă deversat din lacul de acumulare Dnestrovsk (r. Nistru) până la 700 m3/s, în perioada 21-31 mai, va creşte cu până la 1,2 metri nivelul apei pe sectoarele Naslavcea-Dubăsari şi Dubăsari-Bender. Potrivit Centrului hidrologic, apa se va scurge în limitele albiei minore.

Pe parcursul lunii mai curent au fost emise deja cinci avertizări hidrologice. Patru se referă la creşterea volumului de apă în râul Prut şi una în râul Nistru.