Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit în mai multe situații de risc, provocate de vântul puternic dezlănțuit pe parcursul zilei de ieri, 11 martie.

Potrivit datelor IGSU, în urma intensificării vântului au fost smulse şi deteriorate 70 foi de ardezie de pe acoperişul a şapte case de locuit din Cobusca Veche, raionul Anenii Noi şi tot aici a fost afectat acoperişul gimnaziului. În localitatea Mândrești raionul Teleneşti de pe acoperişul şcolii rafalele de vînt au distrus peste 1000 metri pătraţi de foi de ardezie, notează Radio Chișinău.

Tot acoperişurile instituţiilor de învățământ din localităţile Larga şi Drepcăuţi raionul Briceni au fost afectate, iar de pe clădirea grădiniţei din Cotiujeni vântul a smuls circa 300 metri pătraţi de ţiglă metalică.

Condiţiile meteo nefavorabile au făcut ravagii în raioanele Bălţi, Sângerei, Soroca, Orhei, Donduşeni, Criuleni, Edineţ și Ocniţa. Comisiile pentru situaţii excepţionale urmează să estimeze prejudiciile materiale înregistrate.

Mai mult, în urma vântului puternic a crescut incendiile de vegetaţie. Doar în ultimele 24 de ore în ţară au avut loc 97 incendii de vegetaţii în urma cărora au fost compromise 338 ha de teren. Cele mai mult focare au fost înregistrate în raioanele Ialoveni, Străşeni, Anenii Noi, Leova, Cahul şi UTA Găgăuzia.

În acest context pompierii îndemnă oamenii să respecte regulile antiincendiare şi să nu  aprindă vegetaţia şi gunoiul pentru a evita incendiile de proporţii.