Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) salută achiziționarea de către Banca Transilvania a unei cote de 39,2% din acțiunile Victoriabank. Henry Russell, directorul BERD pentru Balcanii de Vest, Belarus, Moldova și Ucraina spune că instituția financiară poate lua în considerare reluarea programului de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova, scrie deschide.md.

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al BERD, citat de timpul.md, se spune că este pentru prima dată din 2007 când un investitor al unei bănci străine a intrat pe piața Republicii Moldova.

Ca urmare a tranzacției, care a avut loc la Chișinău, Banca Transilvania a devenit cel mai mare acționar la Victoriabank. BERD este un acționar minoritar, însă împreună dețin acum un pachet majoritar de 66,7% în banca moldovenească. În același comunicat se mai spune că în conformitate cu legea din Republica Moldova, BERD și BT vor veni cu oferta de a cumpăra și restul acțiunilor de la Victoriabank.

„Suntem foarte mândri că am reușit să atragem un partener strategic puternic, cum ar fi Banca Transilvania, în calitate de acționar la Victoriabank. În continuare, BERD poate lua în considerare reluarea programului de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii din R. Moldova, prin acordarea de împrumuturi băncii Victoriabank, care vor permite acordarea de împrumuturi pe termen lung IMM-urilor, contribuind astfel la dezvoltarea lor, crearea de locuri de muncă și creșterea economică a țării. Vedem că decizia Băncii Transilvania de a veni pe piața moldovenească reprezintă un pas important spre restructurarea și modernizarea sectorului financiar al R. Moldova”, a declarat Henry Russell, directorul BERD, pentru Balcanii de Vest, Belarus, Moldova și Ucraina.

Potrivit deschide.md, BERD, care anterior a fost un creditor major al sistemului bancar din Moldova, a trebuit să reducă volumul total al creditelor acordate sectorului financiar și să se concentreze asupra celor câteva bănci active la nivel local, care sunt deținute de acționari transparenți și care respectă standardele ce se referă la guvernanța corporativă, integritate și performanțe financiare solide. Acum, BERD este pregătită să reia afacerile cu băncile care îndeplinesc aceste standarde înalte.

În 2017, BERD a investit în economia țării o sumă record de 130 milioane de euro. De la începutul operațiunilor, investițiile BERD în R. Moldova au depășit un miliard de euro în sectoare precum infrastructura, energia, banca, industria, comerțul și agricultura.

Amintim că ieri, Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, după ce a cumpărat aproximativ 66% din acțiunile BERD, transmite deschide.md