Guvernul va aloca aproape jumătate de milion de lei pentru acordarea premiilor anuale pentru judecătorii Curții Constituționale. Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie votat la ședința Guvernului din 16 martie.
Pentru premierea magistraților de la Curtea Constituțională, Ministerul Finanțelor va aloca din bugetul de stat 454 de mii de lei. Premiile se achită ”pentru rezultatele activității în anul 2021”.
Din 1 ianuarie 2022, a fost majorat salariul judecătorilor Curții Constituționale cu 34%, adică până la 60 de mii de lei pe lună. Cu toate acestea, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a cerut noi majorări de salarii. Magistratul a menționat că plenul Curții activează în condiții grele, întrucât mandatul unui judecător constituțional rămâne vacant.
Hotărârea ce urmează să fie votată săptămâna viitoare de Guvern prevede alocarea din bugetul de stat a sumei de peste 207 milioane de lei pentru achitarea premiilor anuale, dintre care peste 93 de milioane pentru instituțiile finanțate din buget, printre care Curtea Constituțională, Consiliul Audiovizualului, ministere, SIS, BNS, iar 114 milioane – pentru administrațiile publice locale.