Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a vorbit, la RFI, despre cel mai ambițios proiect de infrastructură energetică, gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, care ar putea fi pe deplin funcțional la sfârșitul anului 2018 sau începutullui 2019.”Este un proiect de infrastructură important, care va permite, pe de o parte, asigurarea securității energetice pentru R.Moldova, iar pe de altă parte, o racordare a R.Moldova la spațiul european prin intermediul României”.

”În ceea ce ne privește pe noi, vă asigur, există deplină susținere, atât politică, cât și tehnică la finalizarea la termen a acestui obiectiv. Evident că, până când vom ajunge să bifăm și acest obiectiv ca fiind unul realizat, mai trebuie parcurse unele etape esențiale. Sunt aspecte tehnice, dar obligatorii. Sperăm ca peste un an va curge gaz la presiunea corespunzătoare de la Iași la Ungheni și apoi la Chișinău. Este vorba totuși de o investiție importantă. Pe lângă dorința politică care există privind realizarea acestei interconexiuni energetice, sunt etapele tehnice peste care nu poți să treci”, mai afirmă ambasadorul României.

Construcția gazoductului Iaşi-Ungheni, cu o lungimede 43 km, a fost începută în 2013 și încheiată la sfârșitul lunii august 2014.Costul total al proiectului a constituit 26 milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro au fost oferite de UE. Extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău presupune o investiţie de până la 150 milioane de euro.