Noi bețe în roate din partea celor de la conducere. Potrivit primarului general Ion Ceban, Guvernarea și-a pus ca scop blocarea activității Primăriei Chișinău.

„Avem informații că zilele următoare vor veni cu inspecții la Platforma de depozitare a deşeurilor din construcţii de pe strada Ion Pruncul. Cei de la ecologie au ca scop să estimeze așa-zisul prejudiciu, pentru a delapida din nou Primăria Chișinău de alte milioane de lei.

Terenul dat a fost repartizat oficial de către CMC și dat în gestiunea Direcţiei generale Locativ-Comunale şi Amenajare, care la rândul ei, a solicitat în nenumărate rânduri de la organele centrale, acte permisive pentru funcționarea acestui platou sau autorizarea unei noi locații. De fiecare dată au fost invocate diverse motive și s-a refuzat eliberarea actelor în acest sens.

Subiectul a fost abordat și în cadrul ședințelor cu reprezentații Agenției de Mediu, Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale, care nu s-au soldat cu nici un rezultat”, a declarat Ceban.

Edilul afirmă că între timp Primăria Chișinău anume pentru acest Depozit de deșeuri, a depus un proiect la Fondul Ecologic Național ce prevede ”Compostarea deșeurilor vegetale și reciclarea deșeurilor din construcții și demolări”.

„Recent, așa au procedat și în cazul S.A. “Apă-Canal Chisinau”, când au înaintat un prejudiciu de 12 milioane de lei. Până azi, Guvernul nu a soluționat problema ce ține de construcția stațiilor de pre-epurare pe teritoriul agenților economici, iar Primăria Chișinău este pusă în situația să gestioneze problema.

Între timp, Guvernul promovează și favorizează în continuare interesele unui agent economic care duce deșeurile la depozitul neautorizat de la Boșcana, care prezintă o catastrofă ecologică. Guvernul se mișcă încet cu privire la gestionarea deșeurilor în toate zonele Republicii Moldova, deși are contractate suficiente resurse financiare de la BEI

Cer de la Primăria Chișinău planuri și strategii, iar între timp refuză să vadă și să soluționeze problema statutului juridic a unicului Depozit de deșeuri adaptat de la Țînțăreni Au pregătit și a fost votat în primă lectură proiectul ce presupune incinerarea anvelopelor uzate ce va duce la poluarea mediului”, a punctat Ion Ceban.

De precizat că Primăria Chișinău, în ultimii doi ani a investit zeci de milioane de lei în amenajarea depozitului de deșeuri de la Țînțăreni, a construit o stație modernă de tratare a levigatului, a conservat depozitul de deșeuri de la Ciocana care prezenta pericol ecologic.

De asemenea, Primăria Chișinău este prima entitate din țară care implementează proiectul de anvergură în domeniul gestionării deșeurilor solide în Chişinău, în valoare de circa 450 de milioane de lei.