India, Republica Democratică Socialistă Sri Lanka și Republica Federală Democratică Nepal vor fi excluse din lista statelor a căror cetățeni necesită invitații pentru perfectarea vizelor de intrare în Republica Moldova. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de guvern.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene explică că excluderea Indiei din această listă este determinată de faptul că în prezent economia indiană „are o creștere semnificativă, devenind un important actor la nivel global”. Economia Indiei este a noua din lume în funcție de PIB și a patra din lume după paritatea de cumpărare, scrie Moldpres.

Potrivit datelor privind traversarea frontierei de stat, prezentate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, pe parcursul anilor 2016 și până în prima jumătate a anului 2018, au fost înregistrate 3178 traversări a frontierei, pe direcția de intrare și ieșire, de către cetățeni indieni.

Republica Democratică Socialistă Sri Lanka și Republica Federală Democratică Nepal au fost excluse din listă, deoarece nu prezintă „riscuri și amenințări pentru ordinea publică și securitatea națională”. Un număr de 147 nepalezi și 93 de srilankezi au traversat hotarele Republicii Moldova în ultimii doi ani și jumătate.