Republica Moldova ar putea să aibă în perspectivă o nouă cursă aeriană Chișinău-Riga. Despre oportunitatea deschiderii noii curse ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a discutat, vineri, la 7 iunie, cu Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, Uldis Mikuts, informează MOLDPRES.

„Îmi doresc și voi susține ideea lansării unei noi curse, și anume Riga-Chișinău. Cred că odată cu lansarea acestei curse, relațiile dintre Republica Moldova și Letonia se vor dezvolta cu pași și mai rapizi, pe mai multe domenii strategice”, a declarat ministrul Chiril Gaburici.

La rândul său, Uldis Mikuts a menționat că susține această idee, care la sigur va avea un impact social și economic imediat.

Oficialii au declarat că sunt agenți economici letoni care își desfășoară activitatea în Republica Moldova, dar și mulți cetățeni moldoveni plecați în Letonia, care așteaptă lansarea acestei curse.

În cadrul întrevederii, s-a discutat și despre programe comune care vor dezvolta sectorul turismului din ambele țări. Totodată, ministrul Chiril Gaburici, prin intermediul Ambasadorului Letoniei, a invitat companiile letone din sectorul TIC să devină rezidenți ai primului Parc IT din Moldova și a încurajat participarea companiilor letone în activitatea Zonelor Economice Libere şi Parcurilor Industriale, care oferă condițiile atractive pentru investitori străini.

De asemenea, Chiril Gaburici a menționat că organizarea unui business forum bilateral Moldova–Letonia este necesar și important pentru ambele țări. „Ținând cont de faptul că Moldova Business Week este o platformă foarte bună pentru schimb de informații dintre investitorii locali și străini, împreună cu autoritățile statului și partenerii de dezvoltare – propunem organizarea Forumului respectiv pe platforma MBW 2019, care se va desfășura în noiembrie 2019”, a adăugat ministrul.

În prezent, în Republica Moldova activează 63 de întreprinderi cu capital leton, investițiile în capitalul social însumând 33,05 milioane de lei /peste 1 mln 500 mii de euro/.