Uniunea Europeană a strâns probe cu privire la activitatea de dezinformare „continuă şi susţinută” făcută de Rusia şi care a vizat scăderea prezenţei la vot în timpul alegerilor europarlamentare din 23-26 mai şi influenţarea preferinţelor alegătorilor, a anunţat vineri Comisia Europeană, potrivit dpa, citată de Agerpres și digi2.ro

Înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, executivul comunitar a avertizat în legătură cu interferenţa Rusiei, iar Uniunea Europeană şi-a sporit capacităţile pentru identificarea ştirilor false şi dezvăluirea cazurilor de dezinformare.

Dovezile strânse în ultimele luni au „indicat o activitate de dezinformare continuă şi susţinută din partea surselor ruse care vizau reducerea prezenţei la vot şi influenţarea preferinţelor electorale”, a menţionat Comisia Europeană într-un raport publicat vineri.

Totuşi, probele disponibile „nu ne-au permis să identificăm o campanie distinctă de dezinformare transfrontalieră din surse externe îndreptată specific către alegerile europene”, menţionează raportul citat.

Ca exemplu este dat incendiul de la catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost folosit de anumite entităţi „pentru a ilustra presupusul declin al valorilor creştine şi occidentale în interiorul UE”.

Comisia Europeană a adăugat că eforturile sale, printre care subscrierea giganţilor internetului Facebook, Google, Twitter şi Mozilla la un cod de conduită voluntar, au contribuit la scăderea volumului de dezinformare difuzat online.