Ministerul Economiei și Infrastructurii a semnat astăzi un Memorandum de înțelegere cu Societatea pe acțiuni deschisă „Compania de administrare a holdingului „Belavtodor”. Memorandumul de înțelegere este prima etapă în stabilirea relațiilor contractuale între părți pentru reabilitarea unor secțiuni de drumuri naționale.

Potrivit ministrului, Chiril Gaburici, Republica Moldova este interesată de dezvoltarea și diversificarea proiectelor de finanțare pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea rețelei rutiere naționale, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trafic și a siguranței, precum și a dezvoltării economiei republicii în ansamblu.

„O lună și jumătate a trecut de la ultima noastră ședință, la care au fost discutate aspecte importante legate de dezvoltarea cooperării reciproce și implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere. Tot în cadrul întâlnirii am invitat compania Belavtodor să participe la dezvoltarea infrastructurii drumurilor naționale, având în vedere experiența bogată a partenerilor belaruși în construcția de drumuri și poduri. Iar acum suntem aici și acesta este doar începutul cooperării noastre comune. Mulțumesc tuturor pentru munca depusă la elaborarea textului memorandumului”, a menționat Chiril Gaburici.

Porțiunile de drumuri care urmează a fi restabilite sunt următoarele:
– M1: “frontiera României – Leușeni – Chișinău – Dubăsari” – (km 94 – km 103). Această secțiune este un drum existent (parte din șoseaua de ocolire a municipiului Chișinău) cu două benzi; în conformitate cu proiectul, se intenționează extinderea la patru benzi și construirea a trei noi intersecții la diferite niveluri.

– M3: ocolirea Vulcănești. Proiectul prevede construcția unui drum nou pentru asigurarea unui trafic fără obstacole în direcția Chișinău-Giurgiulești și este ultima secțiune în această direcție.

– Elaborarea justificării tehnice și economice și a proiectului tehnic de reabilitare a secțiunii drumului M1 de la Chișinău la Leușeni. Această secțiune a drumului face parte din Rețeaua transeuropeană de transport și este una dintre principalele rute occidentale care leagă Republica Moldova de Uniunea Europeană.

La rândul său, directorul general al Companiei Belavtodor, Iurii Masiuk și-a reiterat disponibilitatea și interesul de a implementa proiecte comune de reabilitare și construcție a drumurilor și a infrastructurii rutiere din Republica Moldova, precum posibilitatea dezvoltării rețelei Trans-Europene de Transport. „Îmi doresc ca aceste proiecte comune pe care le-am pornit să aducă noi oportunități pentru cetățenii din ambele state. Pentru că infrastructura înseamnă dezvoltare și creștere economică”, a declarat Iurii Masiuk.

Finanțarea programului este asigurată printr-un împrumut al Băncii de Dezvoltare a Republicii Belarus. Costul contractelor, suma și termenii împrumutului vor fi determinate ca urmare a negocierilor tehnice și financiare.